Gala ZIZ

8. Gala podelitev ZIZ nagrad – ZIZ kabaret

11. september 2021 ob 20.00, Sodni stolp

Festival je zavit s pentljo, nagrade perajt, alter je uštiman – luči, dim, Gala ZIZ!

Pekarna Magdalenske mreže Maribor je v sodelovanju z Društvom ZIZ v soboto, 11. 9. 2021, organizirala  tradicionalno 8. Gala podelitev ZIZ nagrad. S podelitvijo nagrad v prenovljenem Sodnem stolpu je Društvo ZIZ zaokrožilo 3. ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije.

Letošnja gala prireditev je potekala v kabarejskem slogu. Ansambel ZIZ kabareta v zasedbi Rebece Jazbinšek Berghaus, Anamarije Nađ, Eve Nađ, Barbare Polajnar in Pavle Zabret (režija Anja Bezlova) je podeljevanje nagrad obogatil s provokativnimi točkami, ki ne samo nastavljajo ogledalo družbi, ampak ženejo k razmisleku o delovanju posameznika v družbi in o družbi sami. Večer je potekal večjezično, v glavnem v madžarsko-slovenski kombinaciji, večkrat je iz megafona bilo slišati tudi slovensko-italijanska opozorila o škodljivosti (alternativne) kulture.

Društvo ZIZ je nagrade najboljšim akterkam in akterjem na mariborski alternativni gledališki sceni podelilo v naslednjih kategorijah: ZIZ nagrada za socialno-družbeno povezovalno predstavo (prejela skupina Omletnice_ki za forumsko predstavo Cesta prekarskih brigad), ZIZ nagrada za estetski pristop (prejel En drag ansambel za predstavo Jubilej), ZIZ nagrada za najbolj egotripovsko predstavo (prejela Jan Franc Podbrežnik in Luka Piletič za predstavo ! (klicaj)), ZIZ nagrada za najbolj mainstream predstavo (prejel Razvoj Maribor za predstavo Vznemirljivo življenje čebel), ZIZ nagrada za najboljšo igro (prejel kolektiv ŠtudenTeatra za predstavo Več nas bo, prej bo te igre konec?), ZIZ nagrada za najboljšo režijo (prejel Tomaž Podbevšek za video projekt Je suis Marija!) in ZIZ nagrada za najboljšo predstavo (prejel En drag ansambel za predstavo Jubilej).

ZIZ je letos uvedel dve novi nagradi. ZIZ nagrado za najbolj provokativno predstavo (nagrado prejela Jaka A. Vojevec in Barbara Polajnar za predstavo Pandorina skrinjica), ki jo bo društvo odslej podeljevalo vsako leto. Nagrada, ki spominja na ženski torzo, bo vandrala od nagrajencev do nagrajencev. Druga novost je stanovska ZIZ nagrada – producenti producentom, kolektivi kolektivom, igralci igralcem ipd. Nagrada gre v roke ekipi (ali posamezniku), ki je od stanovskih kolegov (in ne komisije) prejela največ glasov. Premierno sta to nagrado prejela Jan Franc Podbrežnik in Luka Piletič za predstavo ! (klicaj). ZIZ komisija sta bili Anja Bezlova in Eva Nađ.

Posebno pozornost si zaslužijo prejemniki prestižnega ZIZ prstana (Moment Maribor), nagrade za pomemben prispevek k oblikovanju  alternativne uprizoritvene scene v Mariboru. Moment Maribor je kot protagonist mariborske neinstitucionalne gledališke scene tudi v zahtevni sezoni 2020/2021 uspešno izvedel svoj program. S štirimi produkcijami oz. koprodukcijami ter raztegnjenim festivalom Prestopi/Crossings, ki je letos ponudil tudi zelo kvalitetne gostujoče predstave, se je tudi v nenavadnih časih pokazal kot pomemben člen mariborskega kulturnega dogajanja. Moment Maribor prejme ZIZ prstan tudi zaradi načelne drže varuha živega gledališča, načelnega zavračanja izvedbe programe prek spletnih prenosov in/ali posnetkov. S to odločitvijo je tvegal izgubo dela publike, a za odločno držo in vztrajanju pri gledališču kot živem mediju zasluži izpostavljanje in čestitke.

V spodnji galeriji si oglejte utrinke 8. Gala podelitve ZIZ nagrad.
Foto: Amadej Canjuga

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže

Koprodukcija: Društvo ZIZ

Koncept in izvedba: Rebeca Jazbinšek Berghaus, Anamarija Nađ, Eva Nađ, Barbara Polajnar

Režija: Anja Bezlova

Soorganizatorji: Narodni dom (Vetrinjski dvor), Radio MARŠ, Priden Možic

Producenti: Pavla Zabret, Žiga Auer, Simon Žlahtič

Odnosi z javnostmi: Anamarija Nađ

Tehnika: Tin Matuš

Oblikovanje nagrad: Nina Šulin

Projekt financira Mestna občina Maribor.

Hvala Nastji Vrabl za čudovito ličenje.