Kavč festival 2020

Subkulturni Kavč festival, mednarodni transnacionalni festival intimnih sobnih dogodkov, se je leta 2020 prvič selil v druga slovenska mesta, tudi v Maribor. Pred tem je tri leta potekal v ljubljanskih stanovanjih.

V mesto ob Dravi smo festival pripeljali Kolektiv ZIZ v zasedbi Barbare Polajnar, Anje Koleša, Anamarije Nađ, Žige Auerja in Jana Podbrežnika v sodelovanju s KD Matita, Radiem Marš in Lutkovnim gledališčem Maribor. Kavč festival je 2020. dogajal v Mariboru, Celju, Novi Gorici, Istri, Trstu, Kamniku, na Ptuju in še kje. 

Koncept intimnih koncertov, gledaliških predstav in drugih kulturnih dogodkov v stanovanjih je v Slovenijo po zgledu Argentine pripeljal Matija Solce, lutkar, glasbenik in organizator festivala Plavajoči grad. Edinstvena oblika festivala omogoča, da si lahko vsakdo v svoji spalnici, kuhinji ali dnevni sobi omisli koncert ali predstavo. Majhnost in specifike prostora pri tem nikakor niso ovira, temveč dodana vrednost. Dogodki so hkrati javni in zasebni, saj se naslov bivališča obiskovalcu razkrije šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice. Gostitelj lahko doda tudi posebne želje ali opombe, po katerih se bodo obiskovalci ravnali, na primer posebne domače živali, nevarni sosedje, skrivni vhod ali prepovedano kajenje. Gostje pa se skušajo v največji možni meri ravnati po gostiteljevih navodilih, vendar je kljub temu težko predvidevati potek dogajanja. Vsak gost naj bi prinesel nekaj za pod zob, par copat in prispevek za nastopajoče, saj je to njihov edini honorar. Nič od tega pa ni zavezujoče.

Foto: Amadej Canjuga, Urška Lukovnjak, Anamarija Nađ