Rezidenca gledališča za družbene spremembe

Prvi rezident v 2021 bo Jaka Andrej Vojevec

V letu 2021 bomo na Rezidenci za družbene spremembe gostili slovenske umetnice in umetnike ter jim nudili rezidenčne prostore za bivanje. V zameno bodo lokalni umetniki, ki delujejo na podobnih področjih, imeli možnost izpopolnjevanja, izmenjave znanj, gostujoči umetniki pa raziskovanje njihovega dela v lokalnem okolju v Mariboru. Rezidence bodo rezultirale v delavnicah, predstavah, javnih predstavitvah, pogovorih ipd., odvisno od dela posame_znega umetnice_ka ali skupine.

Gostujoči umetnik prve Rezidence za družbene spremembe 2021 je gledališki režiser Jaka A. Vojevec, ki bo na rezidenci raziskoval formo muzikala in glasbenih družbeno angažiranih predstav v sodelovanju s Kolektivom ZIZ. V petek, 12. 3. ob 19.00 bo imel umetnik v sodelovanju s Kolektivom ZIZ predstavitev ustvarjalnega procesa Rezidence za družbene spremembe, ki bo dostopna širši zainteresirani javnosti.

Jaka Andrej Vojevec (1978), samozaposlen v kulturi, deluje kot režiser, mentor delavnic in performer. Po dokončanem študiju gledališke režije na AGRFT je režiral v različnih slovenskih gledališčih (SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, SNG Nova Gorica, SLG Celje, MGL, SSG Trst, LGL, Cankarjev Dom, Gledališče Glej, Plesni teater Ljubljana). Njegove predstave so gostovale tudi po številnih drugih prizoriščih in festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. Ukvarja se z zelo raznolikim naborom sodobnih gledaliških praks (dramsko gledališče, ulično gledališče, fizično gledališče, improvizacijsko gledališče, sodobni cirkus, gledališče zatiranih itd.). Za svoje delo je prejel tudi več nagrad.

Foto: arhiv KUD Transformator
Od januarja do marca, začenši 2020, mednarodnim umetnikom in skupinam nudimo rezidenčne prostore za bivanje, v zameno pa bodo lokalni umetniki, ustvarjalci in širša javnost, ki delujejo na podobnih področjih ali jih le ta zanimajo, imeli možnost izpopolnjevanja, izmenjave znanj. Mednarodni umetniki na drugi strani bodo za časa rezidence v Mariboru imeli priložnost za raziskovanje njihovega dela v lokalnem okolju v Mariboru, se povezovati z lokalnimi ustvarjalci, črpati ideje iz mariborske alternativne scene ter imeli producentsko podporo pri izvedbi enega javnega dogodka za časa rezidence. Rezidenti in rezidentke bodo kot rezultat bivanja v Mariboru izvedli javni dogodek (delavnice, predstave, javne predstavitve, pogovore, predstave ipd., odvisno od dela posameznega umetnika ali skupine).
 

Gledališče za družbene spremembe nudi prostor povezovanja, združevanja, kreativnosti, ustvarjanja, skupnega/kolektivnega dela, nehierarhičnega delovanja, kar pomembno vpliva na delovanje posameznikov in skupin v vsakdanjem življenju. Gledališče je lahko pomemben medij za prenos praks in izkušenj za delovanje v aktivistične in družbeno angažirane akcije, ki so dandanes eden izmed korakov k humanizaciji človeštva ter enakopravnejši in pravičnejši družbi.

 ×××

Koordinatorka programa in producentka: Barbara Polajnar
Izvajalec: Kolektiv ZIZ
Odnosi z javnostmi: Anja Koleša in Anamarija Nađ
Rezidenti in rezidentke 2020: Sendi Bakotić, Dunja Crnjanski, Joscha Kock, mednarodni kolektiv Resilient Revolt, Dinko Kreho, Josipa Lulić